Home100-mannafight

https://www.gkksweden.com/wp-content/uploads/2018/08/100ManKumite.jpg

100-MANNAFIGHT (HYAKUNIN KUMITE)
Den största bedriften som kan utföras inom Kyokushin är utan tvekan den legendariska hundramannafighten där du möter etthundra motståndare efter varandra. Sosai Oyama förärade de han tyckte vara värdiga en chans att prova 100-mannafighten. Hur många som sosai Oyama totalt gav chansen är inte känt men under hans levnad klarade följande personer av att fullborda hyakunin kumite på Honbu dojo. (Det kan ha förekommit 100-manna fighter på andra ställen som inte arrangerades av sosai Oyama). Året för bedriften anges inom parantes.

• Shihan Steve Arneil (1965)
• Shihan Tadashi Nakamura (1965)
• Shihan Shigeru Oyama (1966)
• Shihan Loek Hollander (1967)
• Sensei John Jarvis (1967)
• Shihan Howard Collins (1972)
• Sensei Miyuki Miura (1972)
• Shihan Shokei Matsui (1986)
• Sensei Keiji Sanpei (1990)
• Sensei Akira Masuda (March, 1991)

De 100-mannafighter som sosai Oyama arrangerade utfördes efter i stort sett samma förutsättningar. Sosai bestämde vem som fick utföra provet och tidpunkten för genomförande meddelades med kort varsel. Matcherna var två minuter långa, om du inte lyckades slå ut din motståndare i förtid. Ett par korta dricka- och toalettpauser tilläts. Totaltiden för provet låg således på runt 3,5 timmar. En jämförelse kan vara att åka Vasaloppet på elitnivå och samtidigt ta emot och ge slag …

Många försöker, få lyckas

Shihan Collins hade inte varit på Honbu dojo mer än några veckor innan sosai Oyama sa till honom att han måste försöka sig på ”hyakunin kumite”, 100-mannafight. Han var den första som gjorde denna bedrift på en dag.

Efter det att sosai Oyama gick bort har ett antal 100-mannafighter genomförts av några olika organisationer. Förutsättningarna för dessa har varierat. En vanlig skillnad har varit en kortare matchtid om 1,5 minuter istället för två (vilket kanske inte låter mycket men innebär 25 % kortare totaltid) och att personen kunnat förbereda sig bättre genom att datumet för genomförandet varit känt lång tid i förväg. Trots olika förutsättningar är det en stor bedrift av alla som som klarat av en seriöst arrangerad hundramannafight. Att göra ett allvarligt menat försök och misslyckas, är även det hedervärt.

Varifrån fick då sosai Oyama inspirationen till denna utmaning? En person som kan ha inspirerat sosai är Yamaoka Tesshu, en i Japan mycket känd samurai som levde under mitten av 1800-talet. Han skall enligt dokumenterade uppgifter ha genomfört en liknande bedrift när han fäktades mot hundra motståndare med en shinai (träningssvärd i bambu) och vann samtliga matcher. Det är troligt att Sosai Oyama, som var mycket intresserad av budo och japansk historia, hade läst om Yamaokas bedrift och kan ha tyckt att en liknande utmaning kunde vara ett lämpligt styrkeprov för de bästa kyokushinutövarna.

STRONGEST KARATE

GKK är en professionell Kyokushinklubb som löpande utbildar sina instruktörer. GKK team tävlar på alla nivåer från mindre nationella tävlingar till EM och VM.

PRENUMERERA NU

Missa inte nyhetsbrevet! Anmäl er och få senaste nytt från GKK gällande graderingar, läger, tävlingar mm.
    All contents copyright BFD 2018. All rights reserved.