Home100-mannafightVår organisation

https://www.gkksweden.com/wp-content/uploads/2018/08/wko_3.jpg

Göteborgs Karate Kai (GKK) är medlem i stilorganisationen World Karate Organization (WKO) med sina underförbund European Karate Organisation (EKO) och Swedish Karate Kyokushinkai (SKK).

Förklaring till de olika symbolerna och kalligrafin

https://www.gkksweden.com/wp-content/uploads/2018/08/wko_2.jpg

Som alternativ till den stora WKO logotypen används ibland en mindre med stilnamnet och kokorosymbolen. Förkortningen NPO står för Non Profit Organization vilket på svenska betyder ungefär detsamma som ”ideel förening”.

https://www.gkksweden.com/wp-content/uploads/2018/08/kanku_kokoro.jpg

Kyokushins symbol heter ”kanku”som är en grafisk framställning av en handposition som finns i Kanku katan. Handpositionen kallas också för himmelsbetraktningspositionen och utförs genom att händerna för samman så att ett hål (fönster) bildas som himmeln kan betraktas igenom. De tjockare sidopartierna representerar således handlederna medan de tunnare övre partierna är pekfingarna och de nedre tummarna på respektive hand som möts. De olika elementen i sin tur representerar styrka (handledspartierna), höjdpunkten (finger -och tumpartierna) och oändligt djup (hålet i mitten).

Shinkyokushins symbol heter på japanska ”Kokoro” vilket betyder ”sinne och hjärta”. De inre delarna symboliserar i tur och ordning ”själ” (cirkeln), ”teknik” (droppen) och ”kropp” (halvmånen).

https://www.gkksweden.com/wp-content/uploads/2018/08/kyokushin_kalligrafi.jpg

Kyokushins kalligrafi målades ursprungligen av sensei Haramotoki. Han var kalligrafimästare och vän till sosai Mas Oyama. Kalligrafin är en konstnärlig komposition av tre japanska tecken. De tre är Kyoku som betyder ”den yttersta”, Shin som betyder “sanningen” och Kai som betyder “sammanslutning”.

Shinkyokushins kalligrafi består av de japanska tecknen för Shin-kyoku-shin-kai vilket på svenska blir ungefär ”sammanslutningen för den nya yttersta sanningen”.

Shihkyokushin & Kyokushin

Vissa länder valde att byta till Shinkyokushin medan andra, som exempelvis Sverige, valde att behålla namnet Kyokushin varför man ibland på tävlingar t.ex. kan se en dubbel uppsättning av symboler.

Före sosai Oyamas död fanns bara en kyokushinorganisation, namnet på denna var International Karate Organization (IKO). Efter att sosai Oyama gått bort presenterades ett testamente man hävdade sosai skrivit strax före sin död som bland annat utnämnde shihan Matsui till sosais efterträdare. Snart väcktes det frågor kring testamentets giltighet eftersom det saknades signaturer från både sosai och oberoende vittnen. Dessutom hade sosai länge sagt att han efter sin död önskade att IKO skulle bli en demokratisk organisation. Resultatet blev en omröstning bland de ledande företrädarna där shihan Matsui förlorade och ombads lämna posten, dessutom skickade man frågan om testamentets äkthet till domstolen att avgöra. Samtidigt hade shihan Matsui på den japanska patentbyrån registrerat rättigheterna till namnet Kyokushin och dess symboler på sig själv och lämnade därefter IKO och bildade en ny organisation som även den fick namnet IKO.

Detta ledde till den första splittringen inom Kyokushin då ledande personer antingen stannade kvar eller gick över till shihan Matsuis nya IKO (senare har det skett fler splittringar med resultatet att det nu finns en mängd olika kyokushinorganisationer).

Eftersom rättegången angående testamentets giltighet tog lång tid hamnade vår japanska del av organisationen i den problematiska situationen att de inte fick använda namnet Kyokushin och tillhörande symboler eftersom dessa var registrerade på shihan Matsui. Man beslutade därför att inte invänta ett domslut utan att blicka framåt och ändrade namnet på organisationen till WKO och stilen till Shinkyokushin. Shinkyokushin betyder ”ny kyokushin” – inte i meningen att stilen är ny eller annorlunda utan snarare som ny i ”nystart” eller ”att ta nya tag”.

Rättegången i Japan slutade till sist med att testamentet förklarades ogiltigt och därmed förlorade shihan Matsui även rättigheterna till namnet och symbolerna. I princip kunde man i Japan gått tillbaka till de gamla namnen men de valde istället att jobba vidare under de nya som redan blivit ganska kända och dessutom skiljer dem från alla de andra grupperna.

STRONGEST KARATE

GKK är en professionell Kyokushinklubb som löpande utbildar sina instruktörer. GKK team tävlar på alla nivåer från mindre nationella tävlingar till EM och VM.

PRENUMERERA NU

Missa inte nyhetsbrevet! Anmäl er och få senaste nytt från GKK gällande graderingar, läger, tävlingar mm.
    All contents copyright BFD 2018. All rights reserved.